woensdag, 3. augustus 2011 - 22:01

Enorme plensbui verstoort opening SIVO-festival Odoorn

Odoorn

Nooit eerder heeft het internationale folkloristische dansfestival SIVO in Odoorn zo’n kletsnatte opening meegemaakt als woensdagavond.

Ruim een kwartier voor het openingsdefilé zou beginnen, openden zich de hemelsluizen en een enorme en langdurige plensbui ontlaadde zich boven het festivaldorp. Het leidde er toe dat het defilé werd afgelast en de officiële opening zich volledig in de droge galatent afspeelde. Slechts tweemaal eerder in de 27-jarige geschiedenis van SIVO was er sprake van een bijna zelfde scenario, in 1996 en 1997. Maar zo nat als nu, was het destijds niet.

Dansers en danseressen spoedden zich in de door de organisatie ijlings verstrekte regenkleding naar de galatent,. Daar werden de plastic poncho’s afgeworpen kwamen de bijzondere en fraaie kostuums tevoorschijn.

Hoewel de regen langdurig uit de lucht kwam vallen, was er toch sprake van een uitstekende sfeer in de afgeladen volle galatent op het SIVO-terrein. Zo’n 2500 tot 3000 bezoekers hadden er een plekje gevonden en zagen een geïmproviseerd defilé op het grote podium. Door de uitstekende verlichting kwamen de prachtige kostuums van alle dansgroepen prima tot uiting en dat vergoedde veel voor de toeschouwers die alle dansgroepen met een daverend applaus begroetten.

Iedere groep deed een korte dans, vaak begeleid door eigen muzikanten. Vooral dansers uit Colombia, Costa Rica en Zuid-Korea kregen de handen van het publiek veelvuldig op elkaar. Voorzitter Hans Post verontschuldigde zich tegenover pubbliek en dansers voor de enorme regenval en sprak de hoop uit dat het de komende dagen droog blijft.

Burgemeester Out van de gemeente Borger-Odoorn, die de officiële opening van het 27-ste festival verrichtte, sprak de duizenden toe en liet zijn openingsspeech vergezeld gaan van een muzikaal fragment uit het nummer “De Dodenrit” van Drs. P. Daarin wordt een barre tocht naar Omsk bezongen. Toepasselijk, want één van de dit jaar optredende groepen komt uit het Russische Omsk. “Het is mijn vierde jaar dat ik het SIVO-festival als burgemeester mag meemaken en ik raak steeds meer onder de indruk van dit grootse festival. Een geweldige organisatie die dit tot één van de beste folkloristische dansfestivals van Europa heeft gemaakt”, aldus Out. Vervolgens ontvouwde hij de samen met voorzitter Hans Post de SIVO-vlag, waarna het festival, ondanks de regen, wervelend van start ging.

Donderdag en vrijdag zijn er eveneens avondvoorstellingen in Odoorn. Dan beginnen de programma’s om 19.00 uur. Op zaterdag en zondag begint het SIVO-dansfestival om 13.00 uur met een folkloristische markt en beide dagen wordt om 14.00 uur met de dansvoorstellingen begonnen.
Provincie:
Tag(s):