vrijdag, 25. november 2011 - 21:33

Erasmus MC maakt voor mensen dodelijke variant van vogelgriepvirus

Rotterdam

Er is grote onrust ontstaan nadat met proeven in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam een nieuwe, voor mensen dodelijke, variant van het H5N1 vogelgriepvirus is gemaakt.

De nieuwe variant is getest op fretten die zich met griepvirussen vergelijkbaar gedragen als mensen. Onderzoeker Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum had met zijn team een aantal genetische ingrepen nodig om uiteindelijk de virusvariant te ontwikkelen die bij fretten, en dus ook waarschijnlijk bij mensen, overdraagbaar is.

Publicatie in Science
Fouchier schreef vervolgens in een wetenschappelijk artikel hoe het nieuwe voor mensen dodelijke virus is gemaakt. Het artikel is vervolgens aangeboden aan het blad Science.

Gevaarlijke informatie
De National Science Advisory Board for Biosecurity (NSABB) is voordat het artikel door Science zal worden gepubliceerd eerst gevraagd het artikel te beoordelen omdat het mogelijk informatie bevat die in handen van terroristen gevaarlijk is en hen in staat zou kunnen stellen een biologisch wapen van het griepvirus te maken.
Provincie:
Tag(s):