donderdag, 17. november 2011 - 12:33

Erasmus MC zegt hoogleraar ontslag aan wegens fraude

Rotterdam

Het Erasmus MC heeft prof. Don Poldermans ontslag aangezegd wegens schending van de wetenschappelijke integriteit. Onderzoek dat werd geleid door de hoogleraar is niet altijd uitgevoerd volgens geldende wetenschappelijke normen. Dat maakt het Erasmus vandaag bekend.

De commissie concludeert dat de hoogleraar onzorgvuldig is geweest bij het verzamelen van gegevens voor zijn onderzoek. Bij een studie staat vast dat er bij het gebruik van gegevens van patiënten geen schriftelijke toestemming is gevraagd, en gegevens zijn verzonnen.

Spijt
De hoogleraar onderschrijft de conclusies van de commissie en spreekt zijn spijt uit voor zijn handelswijze. Poldermans vindt dat hij als ervaren onderzoeker zorgvuldiger had moeten optreden, maar verklaart dat er geen opzet in het spel is geweest.

Geen invloed
De studie die aanleiding vormde voor het instellen van de onderzoekscommissie betrof de gezondheidstoestand van patiënten die een operatie moesten ondergaan. Deelname aan de studies heeft geen invloed gehad op de wijze waarop patiënten werden behandeld. Patiënten hebben geen fysieke nadelen ondervonden.

Informeren
Het Erasmus MC spant zich evenwel in, betrokken patiënten persoonlijk te informeren en hen excuses aan te bieden.
Provincie:
Tag(s):