dinsdag, 1. februari 2011 - 13:36 Update: 08-07-2014 1:00

Eredivisionisten doen goede zaken

Amsterdam

(Elf Voetbal) De clubs uit de Nederlandse Eredivisie hebben dit seizoen goede zaken gedaan op transfergebied. In totaal werd door de achttien eredivisionisten 32 miljoen euro winst geboekt op de zomerse en winterse transfers.

Nu de twee transferperiodes van het seizoen 2010/2011 achter de rug zijn, kan de balans worden opgemaakt. De clubs gaven in totaal 45,7 miljoen euro uit, maar aan de andere kant kwam er ruim 78 miljoen binnen. Dat levert een positieve balans op van 32,3 miljoen euro.

Ajax maakte door de verkoop van Luis Suarez de meeste winst. Vooral door de verkoop van de Uruguyaan (voor 26,5 miljoen) - en het weigeren om flink te betalen voor Bas Dost en Dries Mertens - maakten de Amsterdammers een winst van 23,2 miljoen.

Ook AZ heeft goed geboerd. De Alkmaarders staan 16,8 miljoen euro in de plus na de twee transferperiodes. Die winst werd al in de zomer binnen gehaald door de verkoop van Moussa Dembele (6 miljoen), Jeremain Lens (6) en Mounir El Hamdaoui (5). Deze maand kwam er nog drie ton binnen voor Kew Jaliens, terwijl aan FC Zwolle één ton werd betaald voor Etiënne Reijnen.

Ook Heracles Almelo (2,5 miljoen), NAC Breda (0,5 miljoen), ADO Den Haag (0,15 miljoen), NEC (0,7 miljoen), Willem II (0,55 miljoen) en FC Twente (0,7 miljoen) hebben na de twee transferperiodes een positieve balans. VVV-Venlo, Feyenoord, Excelsior en De Graafschap hebben quitte gespeeld. Dat komt vooral doordat ze alleen spelers hebben gehuurd en verhuurd.

De grootste verliezer is Vitesse, dat 4,5 miljoen aan kosten heeft gemaakt. Dat komt vooral door de transfer van Wilfried Bony, die voor 4 miljoen overkwam van Sparta Praag. PSV leed op de transfers een verlies van 4 miljoen euro, mede door de aankoop van Lens en Marcelo. Daar wogen de winterse verkopen van Ibrahim Afellay en Nordin Amrabat niet tegenop. Ook FC Utrecht (2 miljoen), FC Groningen (1,6 miljoen), Heerenveen (0,25 miljoen) en Roda JC (0,1 miljoen) gaven meer geld uit dan dat er binnen kwam.
Categorie:
Tag(s):