dinsdag, 14. juni 2011 - 20:40 Update: 08-07-2014 0:58

Europees akkoord over noodfonds telers

Brussel

In Brussel hebben de lidstaten met de Europese Commissie een akkoord bereikt over het noodfonds voor telers die schade hebben geleden door de EHEC-uitbraak in Duitsland. Dit hebben de ministeries van Economische Zaken en Landbouw&Innovatie dinsdagavond laten weten.

De regeling is voor de volgende producten: komkommers, tomaten, paprika’s, sla en courgettes. De vergoeding wordt gegeven voor bijvoorbeeld het uit de handel nemen van producten of door niet te oogsten of door groen te oogsten (nog onrijpe vruchten plukken).

Ook telers die geen lid zijn van een telersvereniging kunnen een beroep doen op het noodfonds. Er is in totaal een Europees budget beschikbaar van 210 miljoen euro.

De regeling komt bovenop de crisispreventiemaatregelen zoals de 10 miljoen die eerder al beschikbaar is gekomen. Bij die laatste regeling moet de sector zelf ook 10 miljoen euro bijdragen.

Voor Nederland betekent de regeling dat producten die tussen 31 mei en 30 juni uit de markt zijn genomen in aanmerking komen voor een vergoeding. Aanvragen kunnen worden ingediend via het Productschap Tuinbouw.
Categorie:
Tag(s):