maandag, 21. maart 2011 - 11:14 Update: 08-07-2014 0:59

Europese Commissie onderzoekt 'verboden' steun aan voetbalclubs

Amsterdam

(Elf Voetbal) De Europese Commissie is een vooronderzoek gestart naar mogelijke ongeoorloofde overheidssteun aan betaald voetbalclubs in Nederland.

Het gaat in ieder geval om NEC, Vitesse, Willem II en MVV.

De medewerkers van eurocommissaris Joaquin Almunia zullen aan de gemeenten tekst en uitleg vragen over bepaalde overeenkomsten waarbij overheidsgeld naar de club vloeide, meldt De Gelderlander. Bij NEC wordt de zogenaamde Eendracht-deal onderzocht. Omdat de Nijmeegse club dit amateur- en trainingscomplex niet terug kocht van de gemeente, keerde Nijmegen 2,2 miljoen uit aan de voetbalclub. NEC had dat geld vorig jaar keihard nodig omdat anders de licentie waarschijnlijk was ingetrokken.

Bij Vitesse gaat het om een bedrag van 6,7 miljoen euro aan leningen, dat de gemeente de Arnhemse club in 2008 kwijtschold. Arnhem was zo royaal vanwege een grote schuldsanering bij Vitesse waarbij in totaal zo'n 27 miljoen werd weggepoetst.

Volgens de Europese concurrentie-regels mogen overheden geen steun geven aan voetbalclubs. Een verlaging van de Stadionhuur als verkapte subsidie is bijvoorbeeld verboden.
Categorie:
Tag(s):