donderdag, 24. februari 2011 - 10:11

Evacuatievliegtuig geland in Tripoli

Den Haag

Het Nederlandse C-130 evacuatievliegtuig is geland in Tripoli. Dat laat Defensie vanochtend weten. Het toestel zal daar zo lang mogelijk aan de grond blijven om zo veel mogelijk Nederlanders de kans te geven om het vliegveld te bereiken.

Communicatie met veel van de in Libië verblijvende Nederlanders is nog steeds moeilijk, maar ambassade en ministerie proberen voortdurend met hen in contact te komen en te blijven. Het is dus ook nog onduidelijk hoeveel Nederlanders geëvacueerd zullen worden.

'In verband met de veiligheid van de Nederlanders die willen vertrekken, is besloten om tot donderdagochtend te wachten, zodat zij zich bij daglicht naar het vliegveld kunnen verplaatsen'.

Ambassadeur Gerard Steeghs zal zoveel mogelijk Nederlanders opvangen op het vliegveld en ze begeleiden naar het vliegtuig.

77 Nederlanders
77 Nederlanders die in Libië verblijven hebben zich geregistreerd bij de ambassade. Twintig van hen hebben in contact met ambassade en ministerie aangegeven dat zij het land zo snel mogelijk willen verlaten. Communicatie met veel van de in Libië verblijvende Nederlanders is nog steeds moeilijk, maar ambassade en ministerie proberen voortdurend om met hen in contact te komen en te blijven.

Crisisoverleg
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegenover Blik op Nieuws, dat zij woensdag hele dag zijn bezig geweest om Nederlanders in Libië te bereiken. Het tijdstip van evacuatie hing voor een deel ook af van hoe snel Nederlanders de luchthaven van Tripoli wisten te bereiken.

Kenmerkend voor de C-130 Hercules is, dat het onder de meest primitieve omstandigheden kan landen. Ook is het door gebruik van een achterlaadklep niet afhankelijk van beladingsfaciliteiten van luchthavens, zoals trappen en sleuven.

Tromp stoomt op
Ondertussen is ook Hr. Ms. Tromp onderweg naar Libië. Het marineschip passeert momenteel het Suezkanaal, om vervolgens in hoge vaart koers te zetten richting Tripoli. Wanneer nodig kan het fregat ondersteunen bij de evacuatie.

Eerste groep
Woensdagochtend vroeg landde een KDC-10 transporttoestel van de luchtmacht op Vliegbasis Eindhoven, met aan boord de eerste groep evacués.
Provincie:
Tag(s):