woensdag, 13. juli 2011 - 7:51

Examinator kraanmachinist was secretaresse

Diemen

Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie is gebleken dat kraanmachinisten soms te gemakkelijk een certificaat krijgen. Een van de examinatoren bleek zelf geen werkervaring te hebben op het gebied van hijskranen maar had wel een secretaresseopleiding genoten.

Een van de vijf exameninstellingen in Nederland is mede door dit onderzoek geschorst door de certificerende instelling en inmiddels gestopt.

Er gebeuren regelmatig ongevallen met hijskranen. Dit kost jaarlijks enkele werknemers het leven. De slachtoffers haken meestal op de grond de last aan de kraan of zijn rond de kraan aan het werk. Ter voorkoming van ongevallen moeten kraanmachinisten een certificaat hebben. Daarvoor moeten ze een theorie- en praktijkexamen afleggen bij een van de vijf exameninstellingen. Twee certificerende instellingen kennen de certificaten toe en houden toezicht op de exameninstellingen.

Bij een theorie-examen met meerkeuzevragen stonden de tafels tegen elkaar aan en liet de toezichthouder de kandidaten enkele minuten alleen. Bij twee praktijkexamens stond de hijskraan al op de juiste plek. Onderdeel van een examen is juist dat de kandidaten de kraan moeten verrijden en zo moeten opstellen dat hij niet kan kantelen.

Soms benoemen de exameninstellingen mensen tot examinator die geen werkervaring of opleiding hebben op het gebied van hijskranen. Een examinator bijvoorbeeld had alleen een secretaresseopleiding. Verder is er niet genoeg aandacht voor de bijscholing en onafhankelijkheid van de examinatoren. Ten slotte toetsen de certificerende instellingen de examendossiers onvoldoende voordat ze een certificaat toekennen.
Provincie:
Tag(s):