dinsdag, 18. januari 2011 - 21:32

Explosie flat Alphen aan den Rijn was zelfmoord

Alphen aan den Rijn

Direct na de explosie in een flat in Alphen aan den Rijn is de politie een grootschalig rechercheonderzoek gestart toen bleek dat de oorzaak van de explosie niet duidelijk was. ‘Uit het onderzoek blijkt nu dat de explosie is veroorzaakt door de bewoner. Hij heeft daarbij zelfmoord gepleegd’, meldt de politie dinsdag.

Het Team Grootschalige Opsporing, dat bestond uit 30 rechercheurs, is de afgelopen weken bezig geweest met het onderzoeken en analyseren van sporen en het horen van getuigen. Rechercheurs hebben onder meer een uitgebreid passanten- en buurtonderzoek uitgevoerd.

Vooral dat laatste nam veel tijd in beslag omdat de bewoners van de bewuste flat door de staat van hun woningen tijdelijk elders verbleven. Twee weken na de explosie heeft de politie een getuigenoproep gedaan om het tijdpad van het slachtoffer in de dagen voor de explosie compleet te krijgen. Hiervoor is onder meer een foto van het slachtoffer verspreid in de media.

Rechercheonderzoek bemoeilijkt
Het onderzoek werd bemoeilijkt door de staat van de flat en de winterse omstandigheden. Daardoor konden forensisch experts pas begin januari in de flat. Voor die tijd was onderzoek in de flat alleen beperkt mogelijk vanuit een hoogwerker.

Uitslag onderzoeken
Uit het sporenonderzoek dat is uitgevoerd door de Forensische Opsporing van de politie en het NFI, bleek dat er geen sporen van een explosieve stof op brokstukken en op het lichaam van het slachtoffer aanwezig waren. Ook het onderzoek in de woning leverde dat beeld op.

Wel vonden forensisch experts in de woning bewijs dat het slachtoffer zichzelf van het leven wilde beroven. Zo bleek dat de gaskraan was opengedraaid en was losgekoppeld van het fornuis. Deze aanwijzingen waren op zicht vanuit de hoogwerker nog niet eerder waargenomen, omdat brokstukken in de weg lagen. Het tactische onderzoek onderstreept de uitkomsten van het sporenonderzoek, ook daar kwam bewijs naar voren dat het om een zelfdoding ging.

Bewoners geïnformeerd
Via een bewonersbijeenkomst zijn alle overige inwoners van de flat dinsdagavond geïnformeerd. In de bijeenkomst werd door politie, gemeente en het OM een korte uitleg gegeven over het politieonderzoek en de conclusies ervan.
Provincie:
Tag(s):