donderdag, 17. november 2011 - 23:30

Explosief aangetroffen na mislukte plofkraak

Hoenderloo

In de nacht van woensdag op donderdag 17 november is er een plofkraak gepleegd bij de vestiging van de Rabobank aan de Heldringsweg in Hoenderloo.

Er is wel een stuk muur weggeblazen, maar de kraak is mislukt. Er is geen buit gemaakt. De politie ging direct na de inbraakmelding ter plaatse, maar trof niemand meer aan. Wel werd een explosief aangetroffen vlak buiten de bank. Hierop is het explosieven opruimingscommando (EOC) gealarmeerd en zijn uiteindelijk acht woningen ontruimd.

De inbraakmelding over de kraak kwam om 02:30 uur bij de politie binnen. Meerdere politie-eenheden en een explosievenverkenner van de politie gingen direct ter plaatse. Ter plekke bleek er behoorlijke schade te zijn aangericht; een deel van de muur waar het pinautomaat in zat is weggeblazen. Vlakbij de bank trof de politie een explosief aan wat niet was ontploft. Het EOC is opgeroepen en kwam ter plaatse.

Om 06:50 uur zijn brandweer en politie gestart met het ontruimen van acht woningen rondom de bank. De bewoners zijn opgevangen in de nabijgelegen brandweerkazerne. Sommigen gingen vrij snel daarna door naar hun werk, anderen kozen ervoor bij familie of vrienden de situatie verder af te wachten.

Het aangetroffen explosief is rond 10:00 uur ingegraven en onschadelijk gemaakt op een grasveld vlakbij de bank. Daarna heeft de politie het onderzoek in en rond het pand hervat, in eerste instantie samen met de EOC om er zeker van te zijn dat er geen explosieven meer lagen.

Er is door het EOC nog wel iets gesignaleerd tussen het puin, waardoor iedereen wederom op afstand moest. Dit bleek bij nadere inspectie echter geen explosief te zijn. Rond 12:45 uur is de omgeving vrijgegeven.

Bij de kraak is een kentekenplaat aangetroffen, die door de politie meteen landelijk is gesignaleerd. Rond 04:30 is in Arnhem aan de Hommelseweg door surveillerende agenten een auto met schade aangetroffen.

Deze gestolen auto bleek hetzelfde kenteken te hebben als de in Hoenderloo achtergebleven kentekenplaat. De auto is door een explosievenverkenner van Gelderland-Midden onderzocht, maar er zijn geen explosieven in aangetroffen. De auto zal ook nog aan een uitgebreid technisch onderzoek worden onderworpen.

De recherche heeft een onderzoek ingesteld naar de plofkraak en heeft al gesproken met enkele personen die snel na de kraak ter plaatse waren. De politie zoekt echter nog contact met mogelijk meer mensen die vlak voor of na de kraak ter plaatse zijn geweest en iets kunnen hebben gezien wat voor de politie van belang kan zijn.
Provincie:
Tag(s):