maandag, 30. mei 2011 - 22:13

Explosieven bij Ikea vestigingen blijkt vuurwerk

Son

De explosies bij Ikea vestigingen in Eindhoven, België en Frankrijk zijn veroorzaakt door vuurwerk. Er raakte niemand gewonden.

Dat heeft een woordvoerster van Ikea in Stockholm dinsdag verklaard tegenover het ANP. Het bleek om klein vuurwerk te gaan.

Ontruiming
Bij de IKEA in Son ontplofte maandagavond een explosief in een prullenbak buiten op het terrein. Dat gebeurde rond halfacht. Daarna is het gebouw uit voorzorg ontruimd. De Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) en politie troffen tijdens het onderzoek rond 23.00 uur buiten de Ikea nog een verdacht voorwerp aan.Uit voorzorg is het gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Ook de IKEA in het Belgische Gent is maandagavond ontruimd. Daar zou volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad een wekker ontploft zijn. Het uurwerk komt niet voor in het assortiment van de winkel. Er zouden geen gewonden zijn gevallen. De IKEA in Gent is de grootste van Vlaanderen.

Ikea eerder doelwit
In 2009 was het Zweedse meubelconcern in Amsterdam doelwit van een terreurmelding. Ook toen werden winkels preventief ontruimd, maar werden er geen explosieve aangetroffen. Eind 2002 werden wel twee explosieven geplaatst in de Ikea-vestigingen van Amsterdam en Sliedrecht. Twee mannen probeerden toen het warenhuis af te persen.

Waarom het vuurwerk bij vestigingen in drie landen tot ontploffing is gebracht is nog onduidelijk. Het meubelconcern had voorafgaand aan de ontploffingen geen dreigement ontvangen, liet de zegsvrouw tegenover het ANP weten.

Meer foto's op Blik op 112
Provincie:
Tag(s):