maandag, 12. december 2011 - 15:04 Update: 08-07-2014 0:55

Export krimpt voor het eerst in twee jaar

Den Haag

Het volume van de uitvoer van goederen was in oktober bijna 2 procent kleiner dan een jaar eerder. 'Dit is de eerste krimp van de export in bijna twee jaar', meldt het CBS maandag.

In september was er al geen groei. Het volume van de invoer nam in oktober met bijna 3 procent af. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

Volgens de Exportradar van december zijn de omstandigheden voor de export iets verslechterd. Inmiddels is er al meer dan een half jaar sprake van verslechteringen.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 33,6 miljard euro. Dat is ruim 2 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 3 procent tot 30,2 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,4 miljard euro. Dat is evenveel als in oktober 2010.

Van alle producten was er alleen bij grondstoffen en minerale brandstoffen sprake van een fors hogere in- en uitvoerwaarde dan een jaar eerder. Hogere olieprijzen speelden hierbij een belangrijke rol.

De handel met EU-landen deed het beter dan de handel met landen buiten de Europese Unie. De waarde van de uitvoer naar niet-EU-landen lag zelfs onder het niveau van een jaar geleden.

De uitvoerprijzen waren 4,2 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 5,2 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van oktober 2010 verslechterd.
Categorie:
Tag(s):