woensdag, 4. mei 2011 - 11:12

Extra toezicht rood kruis gaat onverminderd door

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zal de komende weken extra aandacht blijven besteden aan het negeren van het rode kruis boven rijstroken van snelwegen.

In de afgelopen periode is 45 keer een bekeuring uitgedeeld. In de maand april trad de Verkeerspolitie van het KLPD 235 keer bekeurend op tegen overtredingen uit de ergernis top tien. In 131 gevallen betrof het onnodig links rijden.

Bij 730 blaastesten bliezen 16 bestuurders positief en zijn bekeurd voor het rijden onder invloed van alcoholhoudende drank. Bij wegwerkzaamheden zijn 101 overtreders direct staande gehouden en bekeurd.

Het negeren van het rode kruis kan een bekeuring opleveren van 186 euro, onnodig links rijden 106 euro.

De Verkeerspolitie heeft een aantal werkopdrachten uitgevoerd om het aantal ongevallen op autosnelwegen te reduceren. Het toezicht beperkte zich niet alleen tot gedrag bij wegwerkzaamheden, maar richtte zich ook op gedragingen uit de Ergernis Top Tien.

Het extra toezicht op het negeren van het rode kruis kwam voort uit ervaringen van Rijkswaterstaat en de Verkeerspolitie van het KLPD, die constateerden dat dit regelmatig gebeurde. Soms gebeurt het bewust, soms onbewust, maar bij het negeren van het rode kruis kunnen gevaarlijke situaties ontstaan, zeker als er wegwerkers of hulpverleners op die strook aan het werk zijn. Maar ook gestrande automobilisten lopen gevaar als medeweggebruikers het rode kruis negeren.
Provincie:
Tag(s):