maandag, 31. oktober 2011 - 17:07

Extra veiligheidsmaatregelen rond Ajax-Dinamo Zagreb

Amsterdam

De gemeente Amsterdam neemt extra veiligheidsmaatregelen rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Dinamo Zagreb op woensdag 2 november in de Amsterdam ArenA. Dit meldt de gemeentee maandag.

Burgemeester Van der Laan heeft vóór, tijdens en na de wedstrijd een veiligheidsrisicogebied afgekondigd. Dit betreft de binnenstad, de route naar de ArenA en het gebied rondom het stadion.

De politie krijgt de mogelijkheid om iedereen in dit gebied preventief te fouilleren. Er zal een forse politie-inzet zijn. Uit veiligheidsoverwegingen worden over aanvullende veiligheidsmaatregelen geen mededelingen gedaan.

De wedstrijden Ajax-Dinamo Zagreb in 2007 en in 2009 kenden veel ongeregeldheden tussen Ajax-supporters en een deel van de 1200 Zagreb-supporters. Dit jaar worden er ongeveer 750 Zagreb-supporters verwacht. De verwachting is dat een klein gedeelte van de harde kern van Dinamo Zagreb (de zogenaamde Bad Blue Boys) aanwezig zal zijn. Zij hebben namelijk een conflict met de club en boycotten uitwedstrijden.

In 2007 en 2009 waren er rond de wedstrijd Ajax-Dinamo Zagreb op diverse plekken massale vechtpartijen tussen de supporters. In 2009 zijn, op basis van een noodbevel van de burgemeester, 132 supporters van Dinamo Zagreb verplaatst naar het stadion. Ook werden er 40 aanhoudingen verricht voor openlijke geweldpleging.

Destijds zijn er ook supporters preventief gefouilleerd waarbij wapens werden aangetroffen zoals traangasbusjes, messen en een ploertendoder. Op 18 oktober 2011, voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd Dinamo Zagreb-Ajax, hebben Zagreb-supporters een hotel waar Ajax-supporters verbleven aangevallen. Hierbij raakte één Ajacied gewond.

Deze ervaringen van de afgelopen jaren zijn aanleiding voor burgemeester Van der Laan om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. In 2009 is door de gemeente Amsterdam een beroep gedaan op de UEFA om maatregelen te nemen tegen de harde kern van supporters van Dinamo Zagreb, bijvoorbeeld door het instellen van een uitreisverbod bij Europese wedstrijden. Hier is door de UEFA nooit op gereageerd.
Provincie:
Tag(s):