vrijdag, 8. juli 2011 - 13:17 Update: 08-07-2014 0:57

Extra werkdagen dragen bij aan sterke omzetgroei industrie

Den Haag

De industrie behaalde in mei 23 procent meer omzet dan een jaar eerder. ‘Het patroon van werk- en feestdagen verschilde sterk van dat in mei 2010’, meldt het CBS vrijdag.

Zo vielen Hemelvaart en Pinksteren dit jaar niet in mei maar in juni. Mei 2011 telde daardoor extra werkdagen in vergelijking met mei 2010. Het positieve effect hiervan op de omzetontwikkeling wordt geraamd op ruim 8 procent. De door de industrie verkochte producten waren ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder.

De toename van de omzet was bij de elektrotechnische- en machine-industrie het grootst (39 procent). De basismetaal- en metaalproductenindustrie en de transportmiddelenindustrie behaalden respectievelijk 35 en 26 procent meer omzet dan een jaar eerder.

Ondernemers in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie realiseerden een toename van 24 procent. De groei in deze branche viel grotendeels toe te schrijven aan hogere prijzen. Dit was ook het geval in de voedings- en genotmiddelenindustrie, waar de omzet 14 procent hoger was dan een jaar eerder.

In mei werd op buitenlandse markten 26 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder en op de binnenlandse markt 19 procent meer. De toename van de in het buitenland gerealiseerde omzet is al bijna anderhalf jaar groter dan die van de omzet in eigen land.
Categorie:
Tag(s):