vrijdag, 25. november 2011 - 14:05

Extreem weinig neerslag in november

De Bilt

In de afgelopen weken heeft het in Nederland vrijwel niet geregend. De huidige maand wordt mogelijk de droogste november van de hele meetreeks die in 1906 begon. De droogte is waarschijnlijk geheel het gevolg van natuurlijke variaties.

In Nederland viel in november dit jaar tot nu toe zeer weinig neerslag. Een dergelijk droge november komt ongeveer één keer per eeuw voor. Ook in de tweede helft van oktober viel er weinig neerslag. Oktober als geheel was vrij droog met gemiddeld over het land 69 mm tegen 83 mm normaal. Met 65 mm regen viel ook in september wat minder regen dan het langjarige gemiddelde van 78 mm.

De extreem geringe hoeveelheid neerslag van de afgelopen weken is het gevolg van een langlevend hogedrukgebied boven het oosten van Europa en de hiermee samenhangende zuidoostelijke droge wind boven het westen van Europa.

Een dergelijke blokkade is in deze tijd van het jaar vrij uitzonderlijk. Dit hogedrukgebied leidde ook tot relatief zeer hoge temperaturen in het noorden van Scandinavië. Hierdoor ligt er in dit gebied, anders dan normaal in november, nog geen sneeuw. Wel viel in dit gebied deze maand zeer veel regen.
Provincie:
Tag(s):