zaterdag, 19. maart 2011 - 21:53

F-16’s gaan op onbekend passagierstoestel af

Leeuwarden

2 F-16’s van de luchtmacht zijn zaterdag, even voor 17.00 uur, op een ongeïdentificeerd passagiersvliegtuig afgestuurd. Het ging om een Airbus 320 waarmee geen radiocontact kon worden gemaakt. Het vliegtuig kwam uit zuidelijke richting en was onderweg van het Spaanse Malaga naar Helsinki in Finland.

De F-16’s vertrokken van Vliegbasis Leeuwarden en hingen na de melding binnen enkele minuten in de lucht. Een militaire gevechtsleider van het Air Operations and Control Station Nieuw Milligen (AOCSNM) leidde ze vervolgens naar het onbekende vliegtuig.

Het doel was om het toestel visueel te identificeren en contact te maken met de bemanning. Nog voordat de F-16’s de Airbus onderschepten, werd het radiocontact hersteld en konden de F-16's naar Vliegbasis Leeuwarden terugkeren.

Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16’s paraat, de zogenoemde Quick Reaction Alert. Na de melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16's binnen enkele minuten in de lucht om een toestel te onderscheppen. De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt doorgegeven via het AOCS NM, het Nederlandse militair verkeers- en gevechtsleidingscentrum.

Foto: Een in scene gezette 'scramble',.
Provincie:
Tag(s):