donderdag, 20. januari 2011 - 8:13

F-16's onderscheppen 2 Russische bommenwerpers boven Nederland

Leeuwarden

Twee F-16´s van de Nederlandse Luchtmacht zijn in de nacht van woensdag op donderdag vanaf Vliegbasis Leeuwarden opgestegen om twee Russische Bear T-95 vliegtuigen te onderscheppen.

‘De Russen vlogen Nederlands verantwoordelijkheidsgebied in zonder hun identiteit bekend te maken’, meldt het ministerie van Defensie donderdag.

Gevechtsleiders van het Air Operations Controls Station Nieuw Milligen gaven de Nederlandse F-16´s opdracht om richting de Bears te gaan. Voorafgaand hielden Noorse en Deense vliegtuigen de Russen al in de gaten. Nadat ze het Nederlandse verantwoordelijkheidsgebied uitvlogen heeft de Engelse QRA de taak overgenomen.

De F-16´s onderschepten de Russen bij de grens van het gebied waarvoor Nederland binnen de NAVO verantwoordelijk is. De jachtvliegtuigen volgden de Bears totdat de Russische toestellen noordwest van Leeuwarden richting Engels luchtruim het gebied verlieten. De QRA van de Britse Royal Airforce nam de begeleiding vervolgens over.

Quick Reaction Alert
Voor de verdediging van het luchtruim boven Nederland staan 24 uur per dag, 7 dagen per week F-16´s paraat voor deze Quick Reaction Alert (QRA)-taak. Bij een melding van een onbekend vliegtuig in het Nederlandse luchtruim zijn de F-16´s binnen enkele minuten in de lucht om het vliegtuig te onderscheppen.

De opdracht om een toestel te onderscheppen komt van de NAVO en wordt gegeven aan het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Dit militair verkeers- en gevechtleidingscentrum alarmeert de altijd gereedstaande F-16´s en begeleidt ze naar hun doel.

Het is niet de eerste keer dat Russische toestellen boven europa worden gevolgd. Vorig jaar december werd ook al een bommenwerper gesignaleerd en gevolgd. Waarom de Russen dit doen is mogelijk om te laten zien dat ze nog steeds aanwezig zijn in het militaire machtsspel.
Provincie:
Tag(s):