donderdag, 24. maart 2011 - 9:44

F-16's vertrokken voor handhaving wapenembargo Libië

Leeuwarden

Donderdagmiddag zijn rond 16.15 uur zes F-16's van vliegbasis Leeuwarden naar het Italiaans eiland Sardinië vertrokken. Vanaf de vliegbasis Decimomanu worden de jachtvliegtuigen ingezet bij de handhaving van het wapenembargo tegen Libië.

De toestellen gaan bewakingsvluchten uitvoeren, inlichtingen vergaren en toezicht houden op het vliegverkeer richting Libië. De jachtvliegtuigen worden niet ingezet voor het bestrijden van gronddoelen of doelen op zee. Vier F-16's kunnen continu worden ingezet.

Een KDC-10 tankvliegtuig wordt ingezet om vliegtuigen die deelnemen aan de NAVO embargo-operatie in de lucht van brandstof te voorzien.

Daarnaast zal de mijnenjager Hr. Ms. Haarlem worden ingezet voor het handhaven van het wapenembargo. De maritieme operaties worden uitgevoerd voor de kust van Libië.

De operatie ter handhaving van het wapenembargo wordt door de NAVO geleid. De inzet van de F-16's en mijnenjager zal drie maanden duren. De KDC-10 wordt vanwege andere operationele verplichtingen tot 4 april ingezet.
Provincie:
Tag(s):