zaterdag, 16. april 2011 - 15:39

Farmacie verzet zich tegen het terugdringen van antibiotica-gebruik bij dieren

Vanuit de farmaceutische industrie komt verzet tegen het plan van de veesector om het gebruik van sommige soorten antibiotica terug te dringen. Dit schrijft Trouw zaterdag.

De krant baseert zich op een brief van de vereniging van Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen in Nederland (Fidin) die in handen is van de krant. In deze brief dringt de Fidin erop aan dat antibiotica toch aan dieren verstrekt moeten kunnen worden. Het gebruik van deze middelen is schadelijk voor de gezondheidszorg van mensen.

Binnen Europa behoort Nederland tot de top voor wat betreft het gebruik van antibiotica. Zo zullen steeds meer bacteriën resistent worden voor zulke medicijnen. Ook mensen worden hierdoor bedreigd.

De totale hoeveelheid antibiotica die wordt gebruikt moet omlaag. Het Productschap Vee en Vlees wil bovendien sommige soorten die mensen beter kunnen maken als alle andere geneesmiddelen niet meer helpen, helemaal uitbannen in de veehouderij. Wat dit laatste betreft gaat het om fluoroquinolonen en derde en vierde generatie cephalosporinen.

De farmaceutische industrie laat in de brief duidelijk weten dat ze daar tegen zijn: "De dierenarts zal steeds een afweging maken tussen volksgezondheid, diergezondheid en dierenwelzijn." Het geheel uitbannen van een middel uit de veehouderij is een 'verboden mededingingsafspraak', vindt de farmaceutische club.

Secretaris Jos Jongerius van het Productschap zegt dat de lobby van de fabrikanten niet zal slagen. "Het maatschappelijk belang telt zwaarder dan dat van de farmaceutische industrie. Wij gaan de vereniging nog een brief op poten schrijven om te wijzen op hun verantwoordelijkheid." In het productschap zitten onder meer boerenorganisaties.

De dierenartsenvereniging KNMvD en agrarische organisaties presenteerden vorig jaar al een plan om het gebruik van antibiotica te minderen.

De Fidin heeft achttien leden, bedrijven als Novartis, Aesculaap en Dopharma. Pikant is dat een van de farmaceutische fabrikanten, coöperatie AUV in Cuijk, van de dierenartsen is, aldus Trouw.
Provincie:
Tag(s):