zondag, 2. oktober 2011 - 17:17 Update: 08-07-2014 0:56

FC Groningen doet tiental Ajax pijn vanaf de strafschopstip

Groningen

[ELF Voetbal] Ajax heeft averij opgelopen in de strijd om het kampioenschap van de Eredivisie. FC Groningen had aan een benutte strafschop genoeg om thuis aan het langste eind te trekken: 1-0.

In de eerste helft viel er weinig te beleven in de Euroborg. De eerste grote kans van de wedstrijd was afkomstig van Miralem Sulejmani. Een steekballetje van Siem de Jong zette de Serviër geheel vrij voor het doel van Brian van Loo, maar de 22-jarige vleugelaanvaller verzuimde om de openingstreffer op zijn naam te zetten. Namens FC Groningen werd Leandro Bacuna in de gelegenheid gesteld om de 1-0 op het scorebord te koppen, maar ook hij werkte de bal niet tussen de palen. Het eerste bedrijf kende één wissel. Kolbeinn Sigthórsson haakte noodgedwongen af met een enkelkwetsuur en werd vervangen door Dmitri Bulykin.

Na de rust liepen Frank de Boer en zijn mannen tegen een blamage aan. In een duel waarin Ajax de 500ste uitoverwinning in de Eredivisie had kunnen behalen, kwamen de Amsterdammers na 62 minuten op achterstand door een benutte strafschop van Bacuna. De 20-jarige middenvelder annex aanvaller kreeg de penalty toebedeeld van scheidsrechter Richard Liesveld na een discutabele handsbal van Gregory van der Wiel, die met zijn tweede gele kaart op zak vervroeg mocht gaan douchen. Zo kwam Ajax voor de negende uitwedstrijd op rij op achterstand. Voor de 1-0 had Ajax nog wel een grote kans ontwikkeld in de persoon van Jan Vertonghen, maar de uitstekend spelende oud-Ajacied Lorenzo Burnet bracht redding op de inzet van de 24-jarige aanvoerder.

Met tien tegen elf hield Ajax zich nog wel staande op bezoek bij FC Groningen, dat blij mocht zijn dat Dusan Tadic in het tweede bedrijf mocht blijven staan - de 22-jarige middenvelder beging bij een 0-0 tussenstand een harde charge op De Jong - en een aantal malen ontsnapte. Ajax slaagde er echter niet meer in om de 1-0 achterstand ongedaan te maken. De wedstrijd eindigde met een harde overtreding van Thomas Enevoldsen op Theo Janssen, die zijn 300ste wedstrijd in de Eredivisie (206 keer Vitesse, 86 keer FC Twente en acht keer Ajax) afwerkte. Duur puntverlies voor de titelstrijders uit Amsterdam.

Ajax wacht nog een lastige oktobermaand, waarin de Amsterdamse club zich hoopt te ontdoen van respectievelijk de competitietegenstanders AZ (thuis) Feyenoord (thuis) en Roda JC (uit) en de Champions League-opponent Dinamo Zagreb (uit). FC Groningen moet tegen achtereenvolgens Heracles Almelo (uit), FC Twente (thuis) en Feyenoord (thuis) in actie komen.
Categorie:
Tag(s):