zondag, 31. juli 2011 - 9:54 Update: 08-07-2014 0:57

FC Twente wint Johan Cruijff schaal met tien man

Amsterdam

(Elfvoetbal) Co Adriaanse heeft zijn eerste prijs in Nederland binnen. In een goedgevulde ArenA won Twente zaterdag met 2-1 van Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Na zeven minuten lag Mihaylov in de hoek om een schot van Sulejmani te redden, waarna Eriksen voor het open doel op de lat kopte. Na twintig minuten wees scheidsrechter Pol van Boekel resoluut naar de stip, omdat Theo Janssen, in zijn eerste wedstrijd voor Ajax meteen al tot aanvoerder benoemd, Luuk de Jong naar de grond trok. De strafschop werd door Janko tot doelpunt gepromoveerd.

Ondanks dat Twente slordig was en Ajax wat kansen kreeg, gingen de ploegen met 1-0 rusten. Direct na de pauze een volgende belangrijke beslissing van Van Boekel: Berghuis ontving zijn tweede gele kaart voor een schwalbe in het strafschopgebied van Ajax en mocht daarna het veld verlaten waardoor FC Twente met 10 man verder moest.

Niet veel later trok Toby Alderweireld de stand gelijk. Twente liet hem vrij oprukken en op 18 meter van de goal schoot de Ajacied de bal mooi via de lat naar binnen: 1-1.

Een nog mooier doelpunt volgde in de 62e minuut, toen de ingevallen Bryan Ruiz vanaf de rechterkant van het strafschopgebied de bal met een curve in de linkerkruising schoot.

Vlak voor tijd geloofde Ajax nog heel even in de gelijkmaker, maar Van Boekel stond niet toe dat Ebecilio de bal met de hand het doel inwerkte.