zondag, 6. november 2011 - 15:15 Update: 08-07-2014 0:56

FC Utrecht overtroeft Ajax met 6-4

Utrecht

(Elfvoetbal) Snelle wissels, doelpunten, harde overtredingen en heel veel verdedigingsfouten. FC Utrecht - Ajax had het zondagmiddag allemaal. Het was een wedstrijd waarbij de gemiddelde voetballiefhebber zijn vingers af kon likken. De punten bleven echter in de Domstad: 6-4.

Ondanks dat FC Utrecht bezig is aan een teleurstellende reeks, keek de club uit de Domstad vol goede moed uit naar 'de wedstrijd van het jaar' in De Galgenwaard. Immers werd Ajax op 23 januari 2011 met een eclatante 3-0 overwinning terug naar Amsterdam gestuurd.

De Amsterdammers putte op hun beurt vertrouwen uit de goede reeks die de club tegen Roda JC heeft ingezet. De Kerkradenaars werden met 2-4 en 0-4 in respectievelijk de KNVB Beker en de Eredivisie aan de kant gezet en in de Champions League werd Dinamo Zagreb donderdag overtuigend met 4-0 verslagen.

De ontmoeting begon met een snelle en noodgedwongen wissel van Siem de Jong, die zich een bovenbeenblessure moest laten vervangen door Dmitri Bulykin. De invalbeurt van de 31-jarige aanvaller pakte erg goed uit, want vijf minuten nadat hij het veld betrad, maakte de Rus prompt de 0-1.

Op aangeven van Derk Boerrigter tikte de bonkige spits de bal eenvoudig achter doelman Roberto Fernández. Het betrof het eerste Ajax-doelpunt sinds 215 minuten in de Domstad.

Maar FC Utrecht gaf niet op en kwam acht minuten later terug in de wedstrijd via Nana Asare, die met een schot via Eyong Enoh doelman Kenneth Vermeer wist te verschalken. Direct na de 1-1 liet Toby Alderweireld zich met buikkramp vervangen door André Ooijer. Daarna profiteerde ook Edouard Duplan van de defensieve zwakte bij Ajax.

De 28-jarige aanvaller kreeg alle ruimte van de achterste linie van de Amsterdammers. Ajax kwam echter terug, want ook die andere invaller van de hoofdstedelingen, Ooijer, vond het netje. Met zijn buik werkte de 36-jarige verdediger het leer in het Utrechtse doel: 2-2.

Ajax mocht echter van geluk spreken dat Ooijer nog op het veld stond. De ingevallen mandekker had eigenlijk een rode kaart moeten krijgen na een harde tackle op Ajax-huurling Rodney Sneijder, maar arbiter Ruud Bossen toonde hem slechts een gele print. Door een uitstekende assist van Miralem Sulejmani op Bulykin (kopbal) betrof de ruststand uiteindelijk 2-3 in het voordeel van de regerend landskampioen.

In de eerste negen minuten na de tijdelijke onderbreking nam de formatie van trainer Jan Wouters de regie over. Maar liefst drie doelpunten werd er in dat tijdsbestek geproduceerd. De eerste kwam op naam van Daan Bovenberg, die van dichtbij raak kon koppen.

Daarna was Jacob Mulenga het eindstation. Tot slot nam Asare de 5-3 voor zijn rekening. De maker van het openingsdoelpunt kreeg de bal in de voeten gespeeld van Ajax-doelman Vermeer en pakte het kadootje direct uit.

Achttien minuten voor tijd mocht Ajax weer hopen. Gregory van der Wiel schilderde een voorzet voor de pot en Christian Eriksen was er als de kippen bij om de voorzet van de 23-jarige rechtervleugelverdediger tot assist te promoveren.

Het slotakkoord kwam echter op naam van Anouar Kali, die vanaf een meter of dertig met een schitterend schot kon profiteren van opnieuw een verkeerd ingespeelde bal van Vermeer.

Het eerstvolgende duel van FC Utrecht staat gepland voor zondag 20 november. Dan gaan de Domstedelingen op bezoek bij ADO Den Haag. Na de oefeninterlandperiode ontvangt Ajax op zaterdag 19 november NAC Breda. Drie dagen later spelen de hoofdstedelingen de belangrijke Champions League-wedstrijd tegen Olympique Lyon.