zondag, 11. december 2011 - 17:09 Update: 08-07-2014 0:55

FC Utrecht stopt de opmars van Feyenoord ondanks zwak begin

[Elf-Voetbal] FC Utrecht en Feyenoord hebben in de enerlaatste speelronde voor de winterstop punten verspeeld. In de Galgenwaard namen beide ploegen de leiding, maar werden de punten gedeeld: 2-2. Feyenoord was na de laatste gelijkmaker de betere, FC Utrecht kwam goed weg.

Feyenoord, waar Bruno Martins Indi de aan zijn enkel geblesseerde verdediger Stefan de Vrij centraal in de achterhoede verving, trad aan tegen een flink gehavend FC Utrecht. Leon de Kogel (enkel), Junior Fernández (knie), Alexander Gerndt (voet), Jacob Lensky (niet wedstrijdfit), topscorer Jacob Mulenga (knie) en Jan Wuytens (hersenschudding) waren er zondagmiddag niet bij. De Rotterdammers moesten het naast De Vrij ook stellen zonder Darley (heup), Dani Fernández (bovenbeen), Kaj Ramsteijn (knie), Bart Schenkeveld (niet wedstrijdfit), Gill Swerts (achillespees) en de geschorste Guyon Fernandez.

Ondanks het grote aantal afwezigen viel er al snel wat te beleven in de Domstad. John Guidetti had de bal al in de tweede minuut in het netje geprikt. De Zweed kreeg de bal op de punt van de zestien, sneed naar binnen en schoot knap in de verre hoek: 0-1. Opmerkelijk was dat niet veel later, in de negentiende minuut, Marcus Nilsson naar de kant werd gehaald. Het zag er niet naar uit dat de verdediger met een blessure kampte. Bij Feyenoord moest Sekou Cissé voor de rust noodgedwongen naar de kant. De geblesseerde Ivoriaan moest zich in de 28ste minuut laten vervangen door Jerson Cabral.

Drie minuten na de wissel raakte de bal de touwen van het Feyenoord-doel. Daan Bovenberg kon een vrije trap van Yoshiaki Takagi vrij simpel achter doelman Erwin Mulder leggen. Teleurstellend voor Feyenoord, dat al vroeg in de wedstrijd op rozen zat, maar zich in slaap liet sukkelen door de formatie van trainer Jan Wouters.

Ook na de thee maakte beide partijen één doelpunt, te beginnen met FC Utrecht. In de 51ste minuut ontstond er chaos voor het doel van Feyenoord. Met dank aan Edouard Duplan belandde de bal via de kluts in het doel van de Rotterdammers. Net als Cissé eerder in de wedstrijd liep ook Jordy Clasie een kwetsuur op. Door Cabral werden de punten alsnog gedeeld. De rappe buitenspeler kwam van rechts naar binnen en schoot de bal via de handen van doelman Rob van Dijk in de korte hoek.

Feyenoord was daarna de betere partij, maar het overwicht werd nimmer omgezet in een derde doelpunt. In de blessuretijd kwam FC Utrecht met tien man te spelen. Davy Bulthuis incasseerde zijn tweede gele kaart na een overtreding op Cabral. Dat gebeurde in de eerste minuut van de blessuretijd. Verder dan 2-2 kwamen de clubs niet meer.

FC Utrecht eindigt het huidige kalenderjaar met een uitwedstrijd tegen FC Groningen. Na de winterstop ontvangen de Domstedelingen titelkandidaat PSV. Feyenoord wacht komende zondag de thuiswedstrijd tegen FC Twente, eveneens een titelkandidaat. De eerstvolgende competitieconfrontatie in het nieuwe jaar betreft de uitwedstrijd tegen VVV-Venlo. Een week later, op zondag 29 januari, wacht in de Rotterdamse Kuip de Klassieker tegen Ajax.