woensdag, 5. januari 2011 - 9:09

Felle kritiek op weigeren handhaven boerkaverbod door Welten

De Amsterdamse korpschef Welten is niet van plan om een eventueel boerkaverbod, mocht dat al door de Kamer komen, te gaan handhaven, zo laten verschillende media woensdag weten.

In het NTR-programma van dinsdagavond zei Welten:'Sommige dingen in het regeerakkoord 'sla ik over'. Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt. Ik gebruik m'n verstand nog steeds.' Volgens Welten is sprake van een 'buitengewoon complex dilemma'. Hij wees erop dat de politie er is om vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid te waarborgen.

Eigenlijk gaat Welten ervan uit dat het boerkaverbod niet door de Eerste en Tweede Kamer zal komen. Mocht dit toch gebeuren dan zal hij burgerlijk ongehoorzaam zijn.

PVV-woordvoerder Brinkman vindt de uitspraken van Welten 'ongehoord'.
‘De politie behoort ondergeschikt te zijn aan het bevoegd gezag. De regering en de kamers maken de wetten. De politie heeft dat uit te voeren. We zouden in een bananenrepubliek leven als dat andersom zou zijn.’

Volgens Brinkman zou Welten dit soort uitspraken niet moeten doen. Het Kamerlid vindt dat hij dit soort dingen zelf wel mag zeggen. 'Ik ben bij de politie weggegaan en in de politiek gegaan', benadrukt hij.

Welten heeft zijn tijd bij de politie gehad, stelt Brinkman. 'Die gaat dit jaar nog vertrekken, nog voordat de oprichting van de Nationale Politie klaar is.'

Het is niet de eerste keer dat er wrijving is tussen Den Haag en Welten. Toen Desi Bouterse aan de macht kwam in Suriname, kondigde Welten aan de samenwerking met de Surinaamse politie te willen stoppen. Hij werd teruggefloten door minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin.
Provincie:
Tag(s):