vrijdag, 1. april 2011 - 19:17

Filezwaarte daalde in het eerste kwartaal

Den Haag

De filezwaarte (lengte keer duur van de file) daalde in het eerste kwartaal met 16 procent in vergelijking met 2010.

Deze is sinds 2006 nog niet zo laag geweest. De belangrijkste oorzaken zijn het droge weer, de economische situatie en de verbeterde infrastructuur. Vooral de ochtendspitsen waren minder druk.

In de regio Amsterdam was het verschil met vorig jaar het best te merken. Daar was de filedaling 20 procent. Op de wegen rond Utrecht waren de files niet zoveel korter, de filezwaarte daalde met 3 procent. Het belangrijkste knelpunt in het afgelopen kwartaal was de A4 Amsterdam-Den Haag tussen Roelofarendsveen en Hoogmade.

De afgelopen maand was er een aantal opmerkelijke verkeerssituaties. Op woensdagochtend 9 maart kwam het verkeer bij Amsterdam-Zuid op de A10 flink vast te staan. Ouders met kinderen op weg naar een massale BMR-DTP-vaccinatie zorgden voor veel files.

Een schietpartij op de A1 Amsterdam-Amersfoort veroorzaakte in de ochtendspits van vrijdag 11 maart een verkeerschaos in het midden van het land. De snelweg was in beide tussen de afrit Muiderslot en knooppunt Muiderberg lange tijd afgesloten. Op de routes A6 en A28 ontstond daardoor veel vertraging. Op de A27 vanuit Almere werd de file zelfs 30 kilometer lang.
Provincie:
Tag(s):