donderdag, 12. mei 2011 - 12:09

Filmster Tai krijgt stroomstoten

Almere

Olifant Tai, die naast Reese Witherspoon en Robert Pattinson in de nieuwe film Water for Elephants speelt, wordt geslagen en krijgt stroomstoten tijdens een training in voorbereiding op haar filmcarriere. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde undercover video van Animal Defenders International.

Water for Elephants, een romantisch drama dat zich afspeelt in een Amerikaans dierencircus in de jaren 30, ging onlangs wereldwijd in première. In Nederland werd de film donderdag voor het eerst vertoond. Hollywoodacteurs Reese Witherspoon en Robert Pattinson zijn de hoofrolspelers, maar de grootste ster van de film is de 42-jarige Aziatische olifant Tai, die de rol van Rosie speelt. Tai is eigendom van dierenverhuurbedrijf Have Trunk Will Travel (Californie - USA).

In de film wordt Rosie, gespeeld door Tai, zwaar mishandeld door de directeur van het circus. Zo is te zien hoe er met een olifantenhaak tot bloedens toe op de olifant wordt ingeslagen. Maar de producenten, filmsterren en trainers verklaren dat Tai de kunstjes in de film deed in ruil voor liefde, marshmallows en beloningen. Gary Johnson, een van de oprichters van Have Trunk Will Travel zegt: "Tai is nooit geslagen, op wat voor manier dan ook".

Observatie tijdens filmopnames Tai
American Humane observeerde Tai tijdens de filmopnames en verklaard: "We zijn aanwezig geweest bij de voorbereidingen van Water for Elephants zodat iedereen verzekerd kan zijn van een humane training. Niet alleen tijdens de opnames op de set, maar ook in de voorbereiding van de film. Alle dieren zijn eerlijk en humaan behandeld gedurende de hele training."

De schokkende video, gefilmd in 2005 in het trainingscentrum van Have Trunk Will Travel, geeft een heel ander beeld van de training van de olifant. Bekijk de video hier:

In de video is te zien dat zowel Gary Johnson als olifantentrainer Joanne Smith stroomstoten toedienen aan de olifanten.

Reactie ADI
Jan Creamer, algemeen directeur van ADI: "We voelden ons ongemakkelijk bij de boodschap van de video, maar toen regelmatig werd verklaard dat deze olifant met liefde en affectie werd getraind, en nooit is mishandeld, realiseerden wij ons dat de waarheid boven tafel moest komen. Het publiek, de filmsterren en de makers van de film zijn gedupeerd. Deze arme olifant is wel degelijk getraind met stroomstoten om de kunstjes voor de film te kunnen doen."

ADI heeft kopieën van de undercover video naar de filmsterren en de makers van de film gestuurd. Jan Creamer (ADI): "Ik ben ervan overtuigd dat Reese Witherspoon en Robert Pattinson ontzet zullen zijn wanneer ze zien wat Tai heeft moeten doormaken."
Provincie:
Tag(s):