dinsdag, 12. juli 2011 - 11:14 Update: 08-07-2014 0:57

FNV Jong: ‘Zomerhelden’ laten geld liggen

Het grootste deel van de jongeren met een vakantiebaantje onderhandelt niet over hun uurloon. Zonde, want een op de vier werkgevers zegt loyale vakantiewerkers zo te waarderen dat ze best meer loon willen betalen.

62% heeft niet door dat overleggen met hun baas hierover loont. Vakantiekrachten zijn minder tevreden met hun loon dan vorig jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van FNV Jong in het kader van de vakantiewerkcampagne. Dit jaar staat in het teken van “Respect to the vakantiewerkers!” omdat vakantiewerkers onmisbaar zijn in het zomerseizoen.

FNV Jong voorzitter Dennis Wiersma: “Meer dan de helft van de werkgevers waardeert hun vakantiewerkers als hardwerkend en loyaal. Dat is leuk, maar je kunt er niet van op vakantie. Waardering mogen we best in onze portemonnee voelen.”

Drie van de vijf ondervraagde vakantiewerkers zegt dat waardering van de baas het best getoond kan worden door een hoger uurloon. Uit het onderzoek blijkt dat het gemiddeld brutoloon van een 16-jarige vakantiewerker op €6,85 per uur ligt. Het minimumloon van een 16-jarige is €3,17 bruto per uur. Helaas krijgt één op de twintig vakantiekrachten nog steeds minder dan het loon waar ze recht op hebben.

Positief nieuws:

Bijna alle werkgevers zijn positief over hun vakantiekrachten.
71% van de vakantiewerkers voelt zich gewaardeerd door hun baas.

Uit het onderzoek blijkt verder:

De helft van de werkgevers informeert hun vakantiewerkers niet over de geldende CAO.
Jongeren weten weinig van hun CAO af; 80% weet niet precies welke regels van toepassing zijn op het vakantiewerk, en één op de drie heeft zijn CAO nooit gelezen.
Meer dan de helft van de werkgevers keert het loon ‘wel eens’ te laat uit.
45% van de vakantiewerkers begrijpt het loonstrookje ‘een beetje’ of ‘niet’.
…én op de vier werkgevers begrijpt ook niet alle tekst op het loonstrookje van de vakantiewerkers.
…én op de vijf vakantiekrachten krijgt een fout ingevuld loonstrookje, één op de tien krijgt überhaupt geen loonstrookje.

Elk jaar hebben meer dan een miljoen jongeren een vakantiebaantje.
FNV Jong organiseert jaarlijks een campagne om hen te informeren over hun rechten als werknemers. Dit jaar rijdt het Jong-busje tussen 12 juli en 18 augustus door Nederland om vragen over werk en inkomen van jongeren te beantwoorden. Ook wordt er taart uitgedeeld aan tientallen bedrijven die hun vakantiewerkers met respect behandelen. De campagne wordt begonnen met een feestje op 12 juli op Het Plein in Den Haag om respect te uiten naar deze zomerhelden.

De lijst met bedrijven en locaties is vanaf 19 juli beschikbaar.
Categorie:
Tag(s):