dinsdag, 12. juli 2011 - 15:18

Foto-Switch een nieuw middel in het offensief tegen overvallen

Rotterdam

De politie Rotterdam-Rijnmond, heeft in samenwerking met gemeente, het Openbaar Ministerie en de brancheorganisatie Goud en Zilver een nieuw middel ontwikkeld in de strijd tegen overvallers

Het systeem, fotoswitch genaamd, is gebaseerd op biometrische gezichtsherkenning. Deze gezichtsherkenning wordt op dit moment als pilot gedraaid bij een juwelier in Rotterdam.

De werking van het systeem

Dit systeem heeft een grote preventieve werking en wordt in eerste instantie alleen gebruikt bij juweliers met een ' geslotendeur' principe.
Buiten, voor de deur, wordt het gezicht van de klant gescand.
De camera scant het gezicht en ziet of iemand gezichtsbedekkend materiaal draagt. Indien dit het geval is gaat de deur niet open.

Als iemand zonder gezichtsbedekking door de camera wordt gescand worden de biometrische gezichtskenmerken vergeleken met een profiel in de database. Deze database wordt te zijner tijd gevuld met foto's van verdachten van overvallen. Als hier een 'hit' uit voorkomt zal de juwelier een negatief signaal krijgen zodat de deur dicht blijft en de mogelijke overvaller geen kans ziet om de winkel binnen te komen. De juwelier krijgt hierbij geen privacygevoelige informatie te zien.

Op de etalageruit wordt door een sticker aangegeven dat de desbetreffende winkel is voorzien van Foto-Switch.

Preventief middel

Dit middel is evenals DNA-spray een zeer goed preventief middel en wordt door de brancheorganisatie met open armen ontvangen.
De politie Rotterdam-Rijnmond zet alle mogelijke middelen in om overvallen te voorkomen en overvallers te pakken.
Provincie:
Tag(s):