woensdag, 24. augustus 2011 - 21:39

Fotograaf aangehouden voor het 'In de weg staan'

Utrecht

Fotograaf Emiel Elgersma is woensdag omstreeks 15,10 uur aangehouden op het Centraal Station van Utrecht voor het maken van foto´s en het niet tonen van zijn ID-kaart.

Elgersma, van beroep fotograaf, maakte op het Jaarbeusplein enkele foto´s van een straatmuzikant en werd aangesproken door twee agenten van de spoorweg politie. Deze vroegen wat hij aan het doen was en vroegen om zijn ID. De fotograaf vroeg waarom hij zijn ID moet tonen en krijgt als antwoord ´Je staat gewoon in de weg´. Hierop werd de fotograaf aangehouden.

Het KLPD komt met een andere lezing van het verhaal. Omdat hij mensen die van de roltrap aan het fotograferen was en hij zich hier hinderlijk zou ophouden, is op grond van artikel 72*van de Wet personenvervoer staande gehouden en om een legitimatiebewijs gevraagd. Hier wenste hij niet aan mee te werken, waarna hij op grond van artikel 447e van het Wetboek van Strafrecht (legitimatieplicht) is aangehouden.

Aan Elgersma is uitgelegd dat een station een veiligheidsrisico gebied is. Als mensen foto’s maken zonder daarvoor een verklaring te hebben en opvliegerig reageren is volgens het KLPD het vorderen van een identiteitsbewijs gerechtvaardigd.

Met een proces-verbaal voor het niet tonen van zijn ID is Elgersma heen gezonden. Elgersma laat weten 'Het was natuurlijk heel makkelijk geweest, gewoon je ID-kaart laten zien aan de politie. Maar voor mij is dit een principe-zaak. De politie moet een goede reden hebben om iemand te vragen om zijn identificatie. Een foto maken is (gelukkig) niet strafbaar in Nederland. De twee agenten gaven mij geen reden waarom ze de ID-kaart wilde zien. Het niet tonen was volgens hun ‘laffe actie’. Volgens mij mijn goed recht. '
Provincie:
Tag(s):