zaterdag, 12. november 2011 - 10:36

Fouten bij trombosezorg eist levens

Hilversum

De trombosezorg in Nederland is niet in orde. Als gevolg van verkeerd gebruik van antistollingsmedicijnen en gebrekkige communicatie tussen de zorgverleners vallen er doden. Hiermee komt het radioprogramma Argos van de VPRO zaterdag.

Vorig jaar kwam er over de trombosezorg al een kritisch rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Uit dat rapport bleek dat er per jaar 25 mensen overlijden omdat er fouten worden gemaakt in de trombosezorg zorg. De Inspectie eiste toen maatregelen.

Sinds oktober vorig jaar kreeg de inspectie 69 meldingen van incidenten. Bij die incidenten ging het vooral om verkeerd gebruik van antistollingsmiddelen of slechte communicatie tussen de zorgverleners.

En het gaat op veel plaatsen mis: in ziekenhuizen, verpleeghuizen, psychiatrische instellingen of thuis bij de patiënt die onder controle staat van een trombosedienst.

In Nederland laten ongeveer 400.000 patiënten regelmatig hun bloed prikken om de INR-waarde te bepalen, een maat voor de stolling. Aan de hand daarvan wordt de medicatie vastgesteld.

Het radioprogramma Argos zal zaterdag ingaan op de vraag of er iets verbeterd is in de trombosezorg nadat de Inspectie vorig jaar om maatregelen heeft gevraagd.
Argos van de VPRO is op zaterdag te beluisteren tussen 12.15 uur en 13.00 uur op Radio 1.
Provincie:
Tag(s):