zaterdag, 26. februari 2011 - 10:31

Fraudehelpdesk van start

Den Haag

Burgers en kleine ondernemers kunnen vanaf vandaag met vragen over fraude terecht bij de Fraudehelpdesk. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft 500.000 euro uitgetrokken voor de start van deze helpdesk.

Doel is mensen helpen voorkomen dat zij slachtoffer worden van fraude en slachtoffers snel door te verwijzen naar die instantie die hen het beste kan helpen.

Pogingen tot fraude en oplichting zijn voor burgers en kleine ondernemers vaak lastig te herkennen. Tot nu toe konden zij moeilijk informatie krijgen over allerlei vormen van fraude en oplichting. De helpdesk is een landelijke vraagbaak, die via de website en telefonisch informatie geeft over de verschillende vormen van fraude en oplichting. Ook krijgen mensen tips hoe zij kunnen voorkomen dat zij slachtoffer worden. Met de oprichting van de Fraudehelpdesk komt de minister tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om aan burgers en kleine ondernemers praktische hulp te bieden.

Minister Opstelten: ‘De Helpdesk is een praktische vraagbaak, waardoor mensen kunnen voorkomen dat ze de dupe worden van oplichters en fraudeurs. En wie al slachtoffer is, krijgt advies welke instantie hen het beste kan helpen.’ Voor slachtoffers van fraude is het soms lastig te bepalen waar zij zich het beste kunnen melden. De Fraudehelpdesk neemt nauwkeurig op hoe iemand slachtoffer is geworden en begeleidt de gedupeerde vervolgens bij het melden van zijn zaak bij de juiste instantie, zoals de AFM, ConsuWijzer, het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude of de politie

De helpdesk neemt zelf geen meldingen in behandeling, maar krijgt via de vragen en doorverwijzingen wel belangrijke informatie over de omvang van fraude en oplichting in Nederland. Die informatie geeft de helpdesk door aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. Bovendien zullen de medewerkers van de helpdesk scherp in de gaten houden of er nieuwe oplichtingspraktijken opduiken in Nederland, zodat daar meteen voor gewaarschuwd kan worden.

De Fraudehelpdesk is op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur bereikbaar via het telefoonnummer 088-7867372 en via de website www.fraudehelpdesk.nl

Zaterdag 26 februari is de Fraudehelpdesk telefonisch bereikbaar van 10.00 – 14.00 uur.
Provincie:
Tag(s):