donderdag, 26. mei 2011 - 15:35

Friese kippen rijden rond in kippentractor

Twijzel

Woensdag 25 mei is de eerste kippentractor door burgemeester Tjeerd van der Zwan in gebruik genomen bij biologische fruitteler en -verwerker Frytsjam in Twijzel. De ‘Kippentractor’ is gemaakt door beeldend kunstenaar van Sjef Meijman.

De Kippentractor is bijna geheel zelfvoorzienend en helpt bij het onderhoud van fruitteler/-verwerker Frytsjam. De tractor is eigenlijk een kippenhok op wielen met uitklapbare gaaspanelen die om een fruitboom kunnen worden geplaatst. De kippentractor kan verplaatst worden met behulp van een electromotor. Voorop de tractor kun je staan en langzaam met de tractor rijden. De accu’s voor de electromotor worden opgeladen door een zonne-energie-paneel. De kippen maken de grond rondom een boom/struik schoon en vervolgens rijd je door naar de volgende plek.

Sjef Meijman verbleef gedurende vijf weken in een hiervoor speciaal toegeruste woonwagen op het terrein van biologische fruitteler/-verwerker Frytsjam te Twijzel. Het verblijf was gebaseerd op het ‘All inclusive’-principe, wat inhoudt dat voor werk en levensonderhoud zoveel mogelijk gebruik gemaakt wordt van de producten die ter plekke voorhanden zijn of worden geproduceerd. De kunstenaar werd gevoed met biologisch eten en putte geestelijke voeding en inspiratie uit deze unieke omgeving. In ruil daarvoor kreeg de kunstenaar de opdracht om een kunstwerk te realiseren.

Beeldend kunstenaar Sjef Meijman (1978) heeft dit kunstwerk gerealiseerd in het kader van het kunstproject ‘All Inclusive’. Het project maakt deel uit van het Masterplan Kunst in de Openbare Ruimte ‘Art Eco’ van de gemeente Achtkarspelen, waarvan de uitvoering in handen is van Keunstwurk.
Provincie:
Tag(s):