vrijdag, 15. juli 2011 - 11:49

Fryslân opent eerste landbouwpad van Nederland

Fryslân heeft de primeur met het eerste landbouwpad van Nederland. Vanmiddag openden gedeputeerde Sjoerd Galema en wethouder Wietze Kooistra van gemeente Opsterland het eerste landbouwpad van Nederland.

Het pad ligt langs de weg tussen Terwispel en Gorredijk (N392). De speciale rijstrook is voor tractors en ander traag verkeer, zoals SRV-wagens en brommobielen. Het landbouwpad verbetert de verkeersveiligheid en de doorstroming.

“Fryslân is een provincie waar tractor, fiets en auto elkaar vaak tegenkomen. Op dit stuk weg nu niet meer en dat is goed voor de verkeersveiligheid. Met dit landbouwpad geven we zowel tractors, fietsers en auto’s de ruimte en dat is een goede zaak”: zo zegt Sjoerd Galema.

Het halfverharde landbouwpad is twee kilometer lang en ligt in de berm, tussen de rijbaan en het fietspad in. Het pad heeft drie verschillende soorten ondergrond. Na drie jaar bekijkt de provincie welke ondergrond het beste bevalt. Ook langs de weg tussen Stiens en Hallum (N357) komt dit jaar een landbouwpad.

Naast de aanleg van het landbouwpad heeft de provincie de weg tussen Terwispel en Gorredijk breder gemaakt. Dit bevordert de verkeersveiligheid. Ook fietsers hebben hun eigen pad. De provincie wil fietsers en zwaar verkeer waar mogelijk van elkaar scheiden. De combinatie weg, landbouwpad en fietspad is uniek in Nederland.

Er is meer goed nieuws voor de bewoners van en rondom Gorredijk. De aanleg van de rondweg om Gorredijk kan beginnen. Het project heeft een tijd stilgelegen, omdat er problemen waren met de grondaankoop. Naar verwachting starten de werkzaamheden in 2012.
Provincie:
Tag(s):