dinsdag, 24. mei 2011 - 21:42 Update: 08-07-2014 0:31

Garantie vrij internet in telecomwet

Den Haag

De Telecomwet wordt gewijzigd om vrije toegang tot het internet te garanderen. Dat maakte minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen dinsdag bekend in de Tweede Kamer.

Skype en WhatsApp
Sommige providers van mobiel internet hadden een heffing aangekondigd voor bepaalde diensten. Dit vanwege de benodigde investeringen in het netwerk en het afnemende bel- en sms-verkeer.

Minister Verhagen is niet tegen betaling voor de hoeveelheid of de snelheid van het dataverkeer. Het kabinet vindt een heffing op bepaalde diensten zoals Skype of WhatsApp echter te ver gaan.

Netneutraliteit
Minister Verhagen komt binnen enkele weken met een voorstel om dit op te nemen in de Telecomwet. Daarmee wordt de zogeheten netneutraliteit wettelijk vastgelegd.

De consument kan er dan van op aan dat specifieke internetdiensten op de mobiel niet extra door de providers worden belast of geblokkeerd. De Tweede Kamer had daarop met de motie Braakhuizen al eerder aangedrongen.

Europese Unie
Verhagen zal ook binnen de Europese Unie overleg voeren over vrije toegang tot internet. Nederland is met de voorgenomen wetswijziging één van de eerste landen in de wereld die de vrije toegang tot internet wettelijk garandeert.
Categorie:
Tag(s):