woensdag, 11. mei 2011 - 11:31

Gazonmaaiers en zitmaaiers zeer geliefd bij boevengilde

Mussel

De politie heeft dinsdagmiddag een 45-jarige man uit Hongarije aangehouden voor de diefstal/heling van gemotoriseerde graszitmaaiers.

Surveillerende agenten zagen op een parkeerplaats bij een tankstation aan de Zandtangerweg in Mussel een bestelbusje met een autoambulance staan. Zij zagen dat er vier graszitmaaiers op de aanhanger stonden. Omdat het gebied van Oost-Groningen vorig jaar geplaagd werd door de hoos aan diefstallen van de zitmaaiers, stelden de dienders een onderzoek in.

Bij controle in de bestelbus troffen de agenten nog eens vier gemotoriseerde zitmaaiers aan. De 45-jarige Hongaar had geen aannemelijke verklaring over de herkomst van de zitmaaiers. Hij werd aangehouden en werd voor verder onderzoek ingesloten in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. De bestelbus met de aanhanger en de acht graszitmaaiers werden in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in.

Waarschuwing
De politie waarschuwt inwoners in buitengebieden voor diefstal van tuingereedschappen. Vorig jaar zijn in het oosten van de provincie Groningen zo’n 50 (poging) inbraken geweest waarbij dieven het hadden voorzien op gazonmaaiers. Omdat in het voorjaar veel mensen in de tuin actief zijn, waarschuwt de politie alert te zijn. De politie adviseert gazonmaaiers en andere waardevolle spullen altijd goed af te sluiten.

Diefstallen 2010
In 2011 zijn er in het oosten van de provincie nog geen aangiftes gedaan van diefstal van gazonmaaiers. Vorig jaar werden 30 gazonmaaiers gestolen. Ook werden in dat jaar 10 aanhangers gestolen waarop gazonmaaiers werden vervoerd. In die periode hadden dieven het ook voorzien op andere goederen die in (boeren)schuren stonden, zoals bosmaaiers en fietsen.

Preventie
De politie heeft het vermoeden dat de dieven overdag omgevingen verkennen en kijken waar mensen met gazonmaaiers actief zijn. Men kijkt waarschijnlijk ook hoe schuren gelegen zijn en men maakt een inschatting hoe de goederen het beste kunnen worden weggenomen. In veel gevallen is gebleken dat schuren niet (goed) waren afgesloten of waardevolle goederen niet afgesloten op het terrein stonden. Een groot deel van de diefstallen vond in de nachtelijke uren plaats.
Provincie:
Tag(s):