maandag, 23. mei 2011 - 15:53

Geen meerderheid voor coalitie; samen met SGP wel

Den Haag

De coalitie van de regeringspartijen VVD, CDA en PVV hebben maandagmiddag bij de Eerste Kamerverkiezingen geen meerderheid behaald, althans volgens de officieuze uitslag die rond 16.45 uur bekend is geworden.

Update 16.45 uur
De coalitie kwam samen op 37 zetels uit, 1 zetel tekort dus voor de benodigde meerderheid van de in totaal 75 zetels.

SGP
De SGP behaalde 1 zetel. Wanneer deze SGP-zetel wordt opgeteld bij de 37 zetels van de coalitie wordt het benodigde aantal van 38 zetels wel gehaald.

De VVD haalde 16 zetels, het CDA 11 en de PVV 10. De PvdA krijgt 14 zetels en de SP 8. D66 en GroenLinks krijgen beiden 5 zetels, de Christenunie 2. De Partij voor de Dieren, 50 Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie komen alledrie uit op 1 zetel.

Eerdere berichtgeving
De stemmingen voor de Eerste Kamer hebben maandagmiddag gelijktijdig plaatsgevonden om 15.00 uur op de 12 provinciehuizen. De 566 leden van de Provinciale Staten in de twaalf provincies van ons land kozen daarmee een nieuwe Eerste Kamer. De officieuze uitslag wordt rond 16.30 uur verwacht.

De officiële uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen wordt bekendgemaakt op woensdag 25 mei om 16.00 uur. Dit gebeurt door de Kiesraad tijdens een openbare zitting in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. Omdat de wettelijk vastgestelde rekenmethode die geldt voor deze verkiezingen ook wordt toegepast door politieke partijen en de media, zal reeds maandagmiddag een informele verkiezingsuitslag bekend worden.

De statenleden konden kiezen uit in totaal 246 kandidaten die zijn voorgedragen door dertien partijen. De Eerste Kamer telt 75 volksvertegenwoordigers.
In de loop van maandagmiddag maken de statengriffiers van de twaalf provincies bekend hoe de statenleden in hun provincie hebben gestemd.

Op basis van een rekenmodel kan vervolgens de landelijke uitslag worden berekend, en daarmee ook de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer worden vastgesteld.
De NOS zal in een TV uitzending op Nederland 1 vanaf drie uur 's middags verslag doen van de verkiezingen op de provinciehuizen.

De NOS verwacht omstreeks 16.30 uur de niet-officiële uitslag te kunnen melden, en daarmee ook de zetelverdeling tussen de verschillende fracties in de Eerste Kamer in haar nieuwe samenstelling te kunnen weergeven. Op basis van deze niet-officiële uitslag zullen vertegenwoordigers van politieke partijen en toekomstige senatoren hun reactie geven in een uitzending van de NOS, die deels rechtstreeks vanuit de Eerste Kamer wordt verzorgd.

De installatie van de nieuw gekozen Eerste Kamer vindt plaats op dinsdag 7 juni om 13.30 uur. De Eerste Kamer in haar huidige samenstelling komt op dinsdag 31 mei voor het laatst bijeen.
Provincie:
Tag(s):