donderdag, 5. mei 2011 - 13:37 Update: 08-07-2014 0:27

Geen plagiaat door DJ Tiësto in nummer ‘Elements of life’

De rechtbank Breda heeft geoordeeld dat dj Tiësto met het nummer ‘Elements of life’ geen inbreuk heeft gemaakt op het auteursrecht. Dj Michiel de Jong beschuldigde Tiësto van plagiaat.

Hij stelt eind 2003 een demo te hebben gestuurd van zijn nummer ‘Swiwal’ naar de platenmaatschappij Black Hole Recordings van dj Tiësto. De melodielijn uit dit nummer zou door Tiësto vervolgens zijn gebruikt in ‘Elements of life’. Dj Tiësto componeerde dit stuk samen met Dennis Waakop Reijers-Fraaij en Geert Huinink, en bracht het uit in 2007.

De rechtbank concludeert echter dat het bewuste tonenschema van acht maten ook voorkomt in de ‘Sarabande in D mineur’ van Händel. Dit klassieke muziekstuk, dat onderdeel uitmaakt van het werk ‘Suite Nr 11 for Harpsichord’ behoort tot het publieke domein en is dus niet auteursrechtelijk beschermd. Of De Jong zich toen hij ‘Swiwal’ maakte bewust was van de gelijkenis met de ‘Sarabande’ is volgens de rechtbank niet relevant.

De Jong heeft het tonenschema naar het oordeel van de rechtbank ook niet zodanig bewerkt dat het daardoor een eigen oorspronkelijk karakter heeft gekregen en het persoonlijke stempel van de maker is gaan dragen. De acht maten uit de ‘Sarabande’ van Händel zijn al vaker gebruikt in bekende muziekstukken, waaronder een dance-uitvoering ‘Sarabande/Classical Trance’ van Huinink die medio 2003, eerder dan ‘Swiwal’, is uitgebracht. Verschillende bewerkingen van het tonenschema in ‘Swiwal’, zoals het gebruik van drumbeats en synthesizer strings, komen volgens de rechter ook al in ‘Sarabande/Classical Trance’ voor en zijn bovendien een breder gebruikt stijlkenmerk in Dance-muziek.

Dj Tiësto heeft op zijn beurt van Michiel de Jong een schadevergoeding gevorderd, omdat deze zijn reputatie zou hebben beschadigd door voortdurende ongefundeerde beschuldigingen van plagiaat in de media. De rechtbank wijst ook deze vordering af.
Categorie:
Tag(s):