vrijdag, 21. januari 2011 - 22:51

'Géén politietrainingsmissie naar Kunduz'

Den Haag

Volgende week vrijdag zal het kabinet een besluit nemen of er opnieuw mensen naar Afghanistan worden gestuurd. Zo ja, dan wil het kabinet half maart al zo’n 90 man op politietrainingsmissie sturen.

De Nederlanders zullen dan worden opgesplitst. Een deel gaat aan de slag in de provincie Kunduz en het andere deel in de stad Mazar-e-Sharif. Daar zullen Afghaanse agenten getraind worden om bijvoorbeeld bermbommen op te sporen of huiselijk geweld de kop in te drukken.

Hulporganisatie HealthNet TPO roept vanavond het kabinet op géén nieuwe missie naar Afghanistan te sturen. Volgens de hulporganisatie, die in het land zeer actief is met de opbouw, wordt het met de aanwezigheid van militairen en politiemensen alleen maar onveiliger waardoor het werken voor HealthNet en haar Engelse zusterorganisatie zelfs onmogelijk word.

’’Tegenstanders van ISAF zullen actie voeren tegen de internationale aanwezigheid en zich richten op medewerkers van hulporganisaties. In meerdere provincies zijn medewerkers van HealthNet TPO daarom al geïntimideerd, geslagen en ontvoerd’’.

Daarnaast verwacht de organisatie niet dat de veiligheid in Afghanistan toeneemt door deze politietrainingsmissie.

'Er kunnen doden vallen'

De organisatie pleit voor een geleidelijke ontwikkeling in Afghanistan die vroeg of laat zal moeten worden ingeslagen. Het aangekondigde vertrek van de internationale militaire aanwezigheid maakt de voorgestelde politiemissie tot niet meer dan een vertragende factor in ontwikkelingen in Kunduz. Er worden niet alleen enorme kosten gemaakt, maar zelfs mensenlevens geriskeerd voor een symbolisch gebaar naar de internationale gemeenschap toe - ten koste van de Afghanen. Daarom roept HealthNet TPO de Nederlandse overheid op deze missie niet door te voeren.
Provincie:
Tag(s):