woensdag, 20. april 2011 - 17:08

Geen radioactiviteit bij lading eerste 5 schepen uit Japan

Rotterdam

Op de lading van de eerste 5 schepen uit Japan die in de Rotterdamse haven zijn gecontroleerd op radioactiviteit, zijn geen bijzonderheden aangetroffen. Dit heeft de Voedsel en Waren Autoriteit woensdag laten weten.

Dit blijkt uit onderzoek dat de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) uit voorzorg uitvoert in samenwerking met de Douane en bijgestaan door het bedrijfsleven. Aanleiding is de radioactieve straling die is vrijgekomen uit de kerncentrale Fukushima in Japan.

Afvalplastic
In een uitgaande container met te recyclen samengeperst verpakkingsplastic is radioactiviteit aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat het ging om radio-isotopen die overeenkomen met de isotopen die ook in Japan zijn vrijgekomen. De resultaten blijken onder de norm te liggen die geldt voor besmette oppervlaktes.

Controle
De schepen uit Japan worden op zee, als de loodsen aan boord komen, gecontroleerd op radioactiviteit. Tijdens het lossen worden de containers nog een keer gescreend voordat ze op de kade worden gezet. Daarna gaan de containers per vrachtauto of per trein door de detectiepoortjes.

Vracht uit vliegtuigen uit Japan worden bij het lossen pallet voor pallet op radioactiviteit gemeten. De ladingen die bestaan uit levensmiddelen, consumentenproducten, diervoeders, elektronica en plantaardige producten, uit schepen en vliegtuigen komend uit Japan worden door de nVWA steekproefsgewijs gecontroleerd. Producten worden dan gemeten op een laboratorium.
Provincie:
Tag(s):