maandag, 31. januari 2011 - 16:32

'Geen twijfel over arrestatie in zaak Vaatstra'

Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden stelt na diepgaand onderzoek vast dat zij in oktober 1999 in Turkije de juiste Ali Hussein Hassan (Ali H.) heeft aangehouden in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra.

Het OM besloot tot dit onderzoek omdat na uitzendingen van het actualiteitenprogramma EenVandaag bij het publiek opnieuw twijfel was gerezen over de arrestatie van Ali H..

Twijfel

Na de uitzendingen van het actualiteitenprogramma EenVandaag in maart 2010 rees bij het publiek opnieuw twijfel over de arrestatie van Ali H.. In het actualiteitenprogramma werd gesteld dat justitie in het onderzoek naar de onopgeloste moord op Marianne Vaatstra een verkeerde verdachte had aangehouden. Daarom besloten het OM Leeuwarden en politie Fryslân op eigen initiatief een nieuw onderzoek op te starten om hierin definitief duidelijkheid te verschaffen.

Onderzoek

Rechercheurs van de Friese politie hebben alle feiten over de aanhouding van Ali H. nog eens uitvoerig tegen het licht gehouden. Zij hebben in de uitgebreide (digitale) archieven gekeken naar alle verklaringen die eerder zijn afgenomen rondom Ali H.. Aan de hand hiervan zijn alle mensen die in 1999 een verklaring hebben afgelegd over Ali H. opnieuw ondervraagd. Daarnaast sprak de politie met de mensen die geïnterviewd of kennelijk geciteerd zijn door de journalisten van EenVandaag. De uitkomsten van het onderzoek zijn in een uitgebreid rapport verwerkt. Daaruit kan geconcludeerd worden dat er geen aanwijzingen zijn dat het OM in 1999 de verkeerde Ali H. aangehouden heeft.

Ali H. werd verdacht van de moord op Marianne Vaatstra. DNA-onderzoek sloot hem uit als dader van de moord.
Provincie:
Tag(s):