donderdag, 10. november 2011 - 21:55

Geen verdere straf voor doden gehandicapte dochter

Amsterdam

De Amsterdamse rechtbank heeft donderdag een 85-jarige inwoonster van Amsterdam veroordeeld voor het doden van haar 47-jarige dochter die leed aan het downsyndroom.

Ondanks de ernst van het feit -zij sneed de keel van haar dochter met een scheermesje door- heeft de rechtbank geen verdere straf aan de vrouw opgelegd. De rechtbank volgde daarmee de eis van de officier van justitie twee weken geleden.

De rechtbank overweegt onder meer dat de vrouw tenminste 35 jaren alleen - zonder enige vorm van hulp - voor haar dochter heeft gezorgd. De dochter was incontinent en kon niet zelfstandig eten. Op jonge leeftijd is de dochter enige tijd opgenomen in een tehuis, waar zij zou zijn mishandeld en seksueel misbruikt. Om die reden heeft de vrouw daarna elke vorm van hulpverlening van de hand gewezen en altijd zelfstandig voor haar dochter gezorgd.

De vrouw lijdt volgens deskundigen aan een cognitieve stoornis die het voorstadium lijkt te zijn van de ziekte van Alzheimer. Mede daardoor heeft de vrouw in de periode voor het delict een aantal berichten over haar dochter onjuist geïnterpreteerd, waardoor zij in de veronderstelling verkeerde dat haar dochter elke moment weer zou kunnen worden opgenomen in een tehuis. Om dat te voorkomen is zij tot haar wanhoopsdaad gekomen. Daarna heeft zij geprobeerd zichzelf van het leven te beroven.

Na haar aanhouding is de vrouw korte tijd gedetineerd om onderzoek te doen naar haar beweegredenen. Na die detentie is zij in afwachting van de strafzaak tijdelijk in vrijheid gesteld. Gelet op de uitzonderlijke omstandigheden van deze zaak en de leeftijd van verdachte is de rechtbank van oordeel dat een verdere straf geen redelijk doel meer dient.
Provincie:
Tag(s):