maandag, 7. maart 2011 - 22:07

Geen verplichte DNA-test voor geadopteerde jongen

Zwolle-Lelystad

Het verzoek van Indiase echtpaar om door een DNA onderzoek te laten vaststellen dat een door Nederlandse ouders geadopteerde jongen hun biologische zoon is, is door de rechtbank afgewezen.

Kindroof
Het Indiase echtpaar is in 1999 beroofd van hun zoon toen hij twee jaar oud was. Hij zou bij de adoptie-ouders in Nederland verblijven. Deze adoptie-ouders zouden hun zoon te goeder trouw geadopteerd en zij verzorgen de inmiddels 12-jarige jongen al een groot aantal jaren.

Verzoeken Indiase echtpaar
Naast het verzoek om DNA onderzoek verzocht het echtpaar verder om het vaststellen van hun biologische ouderschap, informatie over de jongen en contact. De rechtbank heeft ook deze verzoeken afgewezen.

Conclusie deskundige
De rechtbank heeft tijdens de zitting van 23 juni 2010 een deskundige benoemd omdat de jongen niet instemde met DNA. De deskundige concludeert dat de vraag of er DNA onderzoek moet komen vooral een vraag van timing is. Timing waarbij het tempo van de minderjarige bepalend dient te zijn.

Beslissing en overweging rechtbank
De rechtbank heeft overwogen dat het op zichzelf mogelijk is dat het Indiase echtpaar de biologische ouders van de jongen is. Ook geldt het uitgangspunt dat het in beginsel in het belang is van adoptiekinderen dat zij weten wie hun biologische ouders zijn.
Provincie:
Tag(s):