vrijdag, 2. september 2011 - 10:19

Gemeente Meerssen laat oude beukenboom kappen

Meerssen

De gemeente Meerssen moet een zieke beukenboom kappen in de aan Proosdijpark en Markt grenzende ‘kloostertuin’. Periodiek onderzoek van de bomen in en om het park heeft aangetoond dat de 26 meter hoge en 120 jaar oude boom al langere tijd ziek is. Ook een second opinion heeft aangetoond dat gezondmaken van de oude reus niet meer mogelijk. De zieke beuk zal op zeer korte termijn worden gekapt.

Uit oogpunt van veiligheid laat de gemeente Meerssen bomen in de openbare ruimte periodiek onderzoeken op stabiliteit en veiligheid. In de afgelopen weken zijn ook de bomen in en om het park wederom door een expert onderzocht. Dit onderzoek heeft aangetoond dat de toestand van de beukenboom niet meer voldoet aan de wettelijke veiligheidsnorm. Evenals het binnenste van de boom zijn de wortels inmiddels zover aangetast, dat ze door zwammen verpulverd zijn. De stabiliteit van de boom komt hiermee in het geding.

Het Proosdijpark is enkele jaren geleden grondig gerenoveerd. Thans ondergaat ook de naastgelegen kloostertuin een grondige opknapbeurt. Overwoekerend groen en struikgewas worden uitgedund. Kleinere bomen die niet voor een parkachtige omgeving geschikt zijn, worden gekapt en vervangen door nieuwe parkbomen (beuken en een tulpenboom) van een behoorlijk formaat.

De gemeente Meerssen heeft voor de kap van de beukenboom een noodkap-vergunning afgegeven.
Provincie:
Tag(s):