dinsdag, 15. maart 2011 - 11:58

Gemeente Roermond gaat reuzenberenklauw biologisch bestrijden

Roermond

Medio maart start de Gemeente Roermond met de biologische bestrijding van de reuzenberenklauw. De bestrijding van deze uitheemse plant is nodig omdat deze sterk in aantal toeneemt, zo meldt de gemeente.

De plant heeft een enorme groeikracht en staat bekend als een lastig onkruid. Hij produceert veel zaden en neemt zoveel plaats in dat er voor andere gewassen nauwelijks ruimte overblijft. Bovendien kan de plant op speelplaatsen en wegbermen na aanraking voor de nodige gezondheidsproblemen zorgen. Bij aanraking van het blad en de stengels kunnen brandblaren ontstaan.

De biologische bestrijding vindt plaats door middel van een schimmel. De reuzenberenklauw wordt bedruppeld met deze schimmel, die daarna de wortel van de berenklauw intrekt. Het middel tast de wortels aan en gaat zaadvorming tegen. Deze schimmel blijkt ook na een jaar nog actief.

De planten moeten er in het voorjaar mee worden behandeld, als de plant op zijn zwakst is. Anderhalf jaar later is de reuzenberenklauw ter plaatse verdwenen. Vooral de omgeving van de Olieslagerstraat en de Noord- en Zuidoever van de Swalm heeft last van deze plant.
Provincie:
Tag(s):