donderdag, 8. september 2011 - 16:39

Gemeente start proef dynamische parkeerverwijzing

Winterswijk

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het realiseren van een dynamisch parkeerverwijssysteem in het centrum van Winterswijk.

Ook heeft het college besloten om de hiervoor benodigde voorzieningen aan te brengen bij werkzaamheden in het kader van onderhoud, reconstructie en nieuw aanleg. Het parkeerterrein op de Wehme en de Peperbus worden bij wijze van proef dit jaar nog voorzien van sensoren.

Om het vinden van een parkeerplaats in het centrum eenvoudiger te maken wordt de komende jaren een dynamisch parkeerverwijssysteem in het centrum van Winterswijk gerealiseerd. “Met het systeem hopen we het zoekverkeer in het centrum te verminderen en kunnen beschikbare parkeerplaatsen beter benut worden. Daarnaast heeft een dynamisch parkeerverwijssysteem een klantvriendelijke en professionele uitstraling voor het centrumwinkelgebied,” aldus wethouder Rik Gommers.

Het systeem bestaat uit sensoren in de parkeervakken die draadloos gegevens over de bezetting doorgeven aan verwijsborden langs de parkeerroute. Deze borden geven aan of er nog vrije plaatsen zijn en vervangen de bestaande ANWB-borden langs de parkeerroute. Ook het handhaven van de blauwe zone in het centrum kan effectiever worden. De handhavers krijgen namelijk automatisch een melding wanneer een auto langer dan is toegestaan in de blauwe zone parkeert.

De sensoren in de parkeervakken zijn ontwikkeld door Nedap en in Nederland nog niet op deze schaal toegepast. Nedap wil daarom graag meewerken aan een proef van het systeem in Winterswijk. Deze proef vindt plaats op de parkeerterreinen Wehme en Peperbus. Als het systeem goed werkt, kan het worden uitgebreid naar de andere parkeerterreinen. In totaal gaat het in de eindsituatie om zo’n 1.000 parkeerplaatsen.
Provincie:
Tag(s):