donderdag, 26. mei 2011 - 8:51

Genisten trainen ontsmetting radioactief besmette containers

Rotterdam

Specialisten van defensie (Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair) hebben gisteren het ontsmetten van radioactive containers geoefend op de Rotterdamse Maasvlakte.

Na de kernramp in het Japanse Fukushima raakten zeecontainers lichtbesmet met radioactieve deeltjes. Speciale detectiepoorten in de Rotterdamse haven, waar elke container langsgaat, sloegen aan op deze verontreiniging. Bij kleine aantallen, zoals nu het geval is, wordt een particulier bedrijf ingeschakeld voor deze schoonmaakklus. Als het om grote hoeveelheden containers gaat en onder tijdsdruk moet de hulp van Defensie worden ingeroepen.

“Ik herinnerde me de taken van de NBC-compagnie uit mijn eigen diensttijd”, vertelt douanemedewerker Jacques Bonewit, de initiatiefnemer van de samenwerking. “Ik was benieuwd welke rol Defensie kan spelen in het geval van een grootschalige schoonmaak.” Bonewit klopte aan bij de Officier Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Via deze ‘tussenpersoon’ bij civiele aanvragen aan Defensie, kwam hij uit bij 101 CBRN-verdedigingscompagnie.

Roestplekjes
Het resultaat is deze nauwe samenwerking op de Maasvlakte tussen verschillende civiele autoriteiten zoals douane, brandweer, Rijkwaterstaat, veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Defensie. “Ideaal om elkaar zo beter te leren kennen”, zegt majoor Hermen de Haan, de compagniescommandant van 101. “Wij kunnen oefenen volgens een reëel scenario en tegelijkertijd aan de civiele autoriteiten laten zien wat we allemaal kunnen. Op deze manier winnen we elkaars vertrouwen.”

Bij het ontsmetten spuiten de genisten van het derde peloton van 101 CBNR-compagnie uit Wezep een schuimlaagje over de roestplekjes van de zeecontainer. Met borstels worden de ruwe plekken en de hoekjes van de container nabehandeld. “Het schuim kapselt de radioactieve deeltjes in”, legt korporaal Rowdy Snijder uit. “Daarna spoelen we het schuim met water eraf en is de container weer schoon.”
Provincie:
Tag(s):