woensdag, 21. december 2011 - 14:13 Update: 08-07-2014 0:55

Geslaagde lancering raket André Kuipers

Klokslag 14.16 uur Nederlandse tijd is André Kuipers, die deel uitmaakt van de driekoppige bemanning, met de Russische raket van de aarde vertrokken richting het International Space Station (ISS).

De lancering, die plaatsvond vanaf het Baikonoer Kosmodroom in Kazachstan, verliep zoals gepland zonder problemen.

Voor André Kuipers is het de tweede keer dat hij het ruimtestation bezoekt. Een van zijn taken is het binnenhalen van Europa's onbemande vrachtschip ATV Edoardo Amaldi in maart 2012. Hij is hierbij prime operator. Kuipers is ook betrokken bij de aankoppeling van de Amerikaanse schepen Cygnus en Dragon, die beide voor het eerst een vlucht maken naar het ISS.

Naast deze operationele taken staan op het programma van Kuipers veel wetenschappelijke, technologische en educatieve experimenten. Hierbij komt zijn achtergrond als arts goed van pas. Kuipers zal ruim vijf maanden in het ISS verblijven.

Opening Top2000 vanuit de kosmos
Als Kuipers eenmaal in de kosmos zweeft, zal hij op Eerste Kerstdag om 12.00 uur in een live verbinding de Top 2000 van Radio2 openen. Kuipers zal dan vanuit de ruimte het nummer Torn van Nathalie Imbruglia aankondigen.

Kijk op de website van de ESA voor meer informatie over de ruimtereis van André Kuipers
Categorie:
Tag(s):