vrijdag, 7. januari 2011 - 22:13

Gesprek tussen korpschef Welten en minister Opstelten

Amsterdam

Er is een gesprek geweest tussen Minister Opstelten en korpschef Welten.
Dit heeft de politie Amsterdam-Amstelland vrijdag bekendgemaakt.

Wat er precies besproken is, heeft de politie niet bekendgemaakt, maar gezien onderstaande verklaring zal het gesprek gegaan zijn over de uitspraken van Welten ten aanzien van een eventueel boerkaverbod.

Welten had dinsdagavond hierover uitspraken gedaan in een tv-programma. Daarin had hij gezegd dat een agent altijd zelf moet blijven nadenken. Verder zei Welten :'Sommige dingen in het regeerakkoord 'sla ik over'. Ik voel me niet altijd een instrument van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt. Ik gebruik m'n verstand nog steeds.' Welten wees erop dat de politie er is om vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid te waarborgen. Hij ging ervan uit dat het boerkaverbod niet door de Eerste en Tweede Kamer zou komen. Mocht dit toch gebeuren dan zou hij burgerlijk ongehoorzaam zijn.

In een reactie op de commotie die rond Weltens uitspraken ontstond, heeft burgemeester van der Laan afgelopen woensdag namens de Amsterdamse driehoek een verklaring uitgebracht. Korpschef Welten is lid van de driehoek en heeft verder niets aan die verklaring toe te voegen, aldus politie Amsterdam-Amstelland.

De verklaring luidt als volgt: "Binnen de Amsterdamse driehoek bestaat er geen misverstand over dat de wet ook in Amsterdam geldt en wordt gehandhaafd. Hier is echter nog geen sprake van een wet, enkel een kabinetsvoornemen daartoe. In dat verband heeft de hoofdcommissaris zijn zorg uitgesproken over de complexe vraag naar de uitvoerbaarheid van dit kabinetsvoornemen. Het is, zonder twijfel, de gezamenlijke inzet van de Amsterdamse driehoek en het kabinet om de vrede in de stad te bewaren en de veiligheid te vergroten. Het zou goed zijn als de zorg van de hoofdcommissaris en de expertise van de Amsterdamse politie een plaats krijgen in het komende wetgevingstraject."
Provincie:
Tag(s):