maandag, 5. december 2011 - 10:58

Gestolen Griekse iconen terug naar Griekenland

Amsterdam

De politie van Amsterdam heeft zeven gestolen iconen aan het Ministerie van Cultuur terugbezorgd. Eind maart 2011 kreeg de politie Amsterdam-Amstelland bericht van de Griekse autoriteiten.

Zij hadden op een website van een Nederlandse handelaar iconen ontdekt die anderhalf jaar eerder uit een kerk in het Griekse Koukouli waren gestolen. “Meestal wordt, uit angst voor ontdekking, veel langer gewacht met het aanbieden van gestolen kunstobjecten,” zegt specialist kunstgerelateerde criminaliteit Ruth Godthelp.

De autoriteiten kondigden aan dat er een rechtsverzoek zou komen. “Daar hebben wij, vanwege de grote cultuurhistorische waarde voor Griekenland, niet op gewacht. De kans was veel te groot dat de iconen dan verkocht, of weer in het illegale circuit verdwenen zouden zijn.” Er werd direct een onderzoek gestart. Begin april kreeg de handelaar bezoek van de recherche. “Wij hebben zijn galerie bezocht en troffen de iconen daar aan. De iconen werden in beslag genomen.” De handelaar werd meegenomen voor verhoor.

Hij verklaarde tegenover de politie niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat de iconen gestolen waren. De in beslag genomen iconen werden ondergebracht in een depot van het Rijksmuseum.

Volgens Griekse autoriteiten vertegenwoordigen ze een waarde van 50.000 tot 100.000 euro. Godthelp: “Ze dateren uit de achttiende en negentiende eeuw. Bijbelse taferelen, zoals bijvoorbeeld Sint Joris en de draak en de maagd Maria, staan er op afgebeeld.” De iconen behoren, vanwege hun grote historische waarde, tot Grieks cultureel erfgoed. “Voor het Griekse volk zijn ze erg belangrijk. Ze worden als het ware aanbeden.
Provincie:
Tag(s):